Закрыть
Задайте вопрос
специалисту
Агентство недвижимости Адвекс

Руснаци купиха имоти за над 1 млрд. евро

27.09.2010

Руснаци купиха имоти за над 1 млрд. евро

Александър Романенко е новоизбраният президент на престижната Международна федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ. Преди дни един от най-опитните посредници в Русия оглави група брокери от Санкт Петербург, които обиколиха десетки комплекси по нашето море.

- Александър Юриевич, каква беше целта на обиколката ви?

- Да разберем какво може да предложим на нашите клиенти. Защото България е №1 в Русия по брой сделки с имоти зад граница.

- Може ли да бъдете по-конкретен? Досега знаехме само, че сме №1 по интерес в руските интернет сайтове за имоти.

- България, Черна гора и Испания формират 75% от покупките на руснаци в чужбина. Вие сте лидер в първата тройка. Трудно е да се каже колко руснаци притежават имоти в страната, но за последните 6-7 години общият размер на вложените пари е между 1 и 1,5 млрд. евро по различни изчисления. И това няма да е всичко - пазарът ви има голям потенциал в идните пет години. Много руснаци изчакваха България да влезе в Европейския съюз. Членството ще доведе нови купувачи, както и въвеждането на еврото.

- Води ли еврото до верижна реакция - намаляване на лихвите и поскъпване на имотите?

- Опитът в другите страни показва това. Помня, че в Испания покрай въвеждането на еврото имаше скок на цените с 15% за три месеца.

- Руснаците купуват ли в България, за да извлекат бърза печалба?

- Преди 5-6 години немалко търсеха имот, базирайки се на прогнози, че цените ще растат в дългосрочен план. Това имаше значение, но сега ситуацията е различна. Масовият руски клиент е отлично информиран. След двугодишната криза той разбра, че ще трябва много време, за да извлече печалба от придобития имот.

- Какво намират руснаците при нас?

- България е страхотно място за прекарване на ваканция - със семейство или приятели. Тук руснаците биха могли да живеят, когато остареят.

- Повечето руснаци склоняват ли да дават под наем апартаментите си?

- Само 2-3% от собствениците. Манталитетът на повечето е такъв - не желаят чужд човек да стъпва в апартамента им.

- Не е ли причината в слабо развитото управление на имоти у нас?

- Това е предизвикателство за вас. Преди три години попитах приятел в София каква е ситуацията с компаниите за пропърти-мениджмънт. Той каза: “Зле, има само няколко чуждестранни.” Същото беше в Русия преди 10-15 год., а сега нашите компании се конкурират с чуждестранните. Ще ви призная, че от три години притежавам апартамент в комплекс до Созопол. И от година на година виждам как пропърти-мениджмънтът става по-добър.

- Какви проблеми видяхте в проектите по Черноморието?

- Повечето са добре проектирани и построени. Но руснакът иска бърз и лесен достъп до морето. Групата ни бе отседнала в комплекс между Каварна и Балчик - с приятна гледка, качествено изпълнени апартаменти, добро обслужване. Но ако искаш да отидеш до плажа, ти трябва кола. Голям минус. Разгледахме и скъпа вила, до която пътят не е добър. Може да се оправи, но ще е скъпо. Отпред къщата има нужда от боядисване тук-там. В Москва хората също построиха огромни палати в съседство с постройки в ужасно състояние. Сега се опитват да ги продадат и да се преместят в затворени комплекси, където живеят хора с близък до техния стандарт.

- Опишете каква атмосферата виждате у нас?

- Приятелска. Прекрасно море, слънце, чудесно вино, храна и музика - това е щастие. Няма значение дали купуваш храна от магазина, наемаш кола или яхта. Хората са усмихнати, харесват те и се чувстваш отлично. Посетил съм над 70 страни, но България е единствената страна, в която се чувствам толкова комфортно. Хората тук разбират руски език и са положително настроени. Още един значим факт - имотите ви са достъпни за средната класа руснаци. След като купих апартамент до Созопол, трима приятели сториха същото. Ако бях купил в Куршевел или Ница, повечето нямаше да ме последват. Скъпо им е.

- Привлекателни ли сме за руснаците с най-високи доходи - мултимилионери, олигарси?

- Богаташите предпочитат да купуват на най-престижните места. Затова избират Франция, Испания. Не се целете в тях на всяка цена. По-добре да сте №1 в една дисциплина, отколкото “горе-долу” в няколко други.

- Разходихте се из голф клуб по Черноморието, където се продават вили по 4 млн. евро. Ще се намерят ли руски купувачи за тях?

- Ще бъде трудно. Теренът е чудесен и мнозина ще дойдат да поиграят. Дали ще купят? Може би тези, които могат да си позволят няколко имота в различни страни. Но ако ще купуват само една вила в чужбина, трудно ще изберат България. Луксозният сегмент в други страни е по-развит.

- Защо вие купихте апартамент в Созопол?

- Бях страшно зает в последните пет години - не само за бизнеса в Русия, но и покрай членството ми в професионални организации. Нямах време да отделя един уикенд да огледам проектите тук. Та какво направих: приятел изкара две седмици в търсене и хареса комплекс до Созопол. Тогава му казах: “Окей, и аз ще купя.”

- Държали сте се като безразсъден англичанин, пазаруващ по интернет...

- Не препоръчвам този подход.

- Приятелят ви сигурно е е брокер?

- Не е, но му вярвам. Нали е приятел.

- Какви разлики откривате между Северното и Южното Черноморие?

- Двата региона имат свой дух. Различни са. Хубаво е, че разстоянието между тях е кратко. Двеста километра са нищо за руснаците. На север видях по-урбанизирани места като района на Варна. Стават за хора, които искат да живеят постоянно там.

- Знаете ли, че наши брокери засякоха т. г. руснаци да купуват апартаменти във Варна и Бургас...

- Да, целта им вече е да се чувстват удобно не само през лятото. Да отидат на кино, на театър, да са като у дома си.

- Какви проблеми виждате в нашия пазар?

- Някои неща са еднакви в България и Русия - строи се прекалено много. Като в Слънчев бряг и Банско. Твърде много хотели и комплекси. Това прави проектите слабо атрактивни, къса връзката им с природата. За съжаление, винаги се прави тази грешка.Трябва да се предприемат стъпки и по отношение на законодателната уредба, която да уреди услугите в сектора “Недвижими имоти”. Да се гарантира сигурността на сделките, да се въведе застраховка “Професионална отговорност” и критерии, на които трябва да отговарят брокерите. Защото покупката на жилище за повечето хора е най-голямата сделка в живота им.

- Какви са тенденциите в цените на имотите в световен мащаб?

- Кризата показа, че всички сме свързани. В началото Владимир Путин каза: “Не се притеснявайте, на сигурно сме.” За съжаление, кризата удари Русия и то тежко. Следващата година не очаквам да се промени нещо на пазара, въпреки положителните сигнали в Югоизточна Азия. Едва през 2012 г. се надявам на глобални позитивни тенденции.

Автор: Христо Николов

Публикация доступна на сайте издания


Возврат к списку